3 Ağustos 2008 Pazar

Musica Antiqua Köln - Reinhard Goebel

1973 yılından 2006 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Reinhard Goebel'in musikhochschule koln'de okurken müzisyen arkadaşlarıyla beraber kurmuş olduğu Barok Orkestra.Bu mükemmel müzisyenler sonradan deutsche grammophon için de kayıtlar yaptılar, ve dünyada en çok tanınan barok orkestralardan birisi oldular.

grubun niteliklerinden bahsetmeden önce, barok orkestra kavramını biraz açmak gerek ; historische auffuhrungspraxis, yani esas olarak 16.-18. yüzyıl arası bestelenmiş yapıtları bestelendiği zamanın şartlarını öngörerek ve o zaman nasıl çalındığı hakkında edinilen bilgilerden yola çıkarak yorumlama akımı ortaya çıktığında, barok dönem enstrümanları ve akort sistemi ile çalan orkestraları nitelemek için böyle bir sıfat şart oldu. zira barok dönemde kullanılmış olan hem üflemeli hem de yaylı çalgıların bir çok özelliği ve tınısı, günümüz enstrümanlarından farklıdır. klavyeli çalgı olarak ise piano yerine cembalo veya fortepiano kullanılmaktadır bu orkestralar ile yapılan icralarda.

Musica Antiqua Köln'de özellikle yaylı çalgıların kullanımı, kendisi de kemancı olan Reinhard Goebel'in kendine özgü fikirleriyle diğer barok orkestralardan ayrılıyor.Belki de Karajan'ın berlin filarmonide iken uyguladığı gibi enstrümanları milimetrik tiz akortlatmıştır, bilemiyorum, ancak elde edilen tının matlığı, homojen bir tını yakalama anlayışında olan barok orkestra prensibini destekliyor. bir de hızlı tempolarda temponun hafif üzerinde sayılabilecek şekilde çalıyorlar, özellike goebel öyle bir yapıyor ki bunu, insanda olduğu yerde dururken koşma isteği uyandırabiliyor. buna mukabil ağır tempolarda , belki tınının homojenliğinden, belki de eserin başı ile sonunu her daim bir denge içinde tutmak istemelerinden, aynı derecede fenomen sayılmazlar,en azından benim gözümde.

bach brandenburg konçertoları ve orkestra süitleri kayıtları gerçekten önemli dökümanlar. 3. brandenburg konçertosu ise ulaşılmaz. ama esas olarak ulaşılmaz ldukları, büyücü mertebesine ulaştıkları eser ise, bach'ın muzikal sunu'su. bu fenomen eseri başka bir müzisyenden dinleyemiyorum, goebel söylenecek her şeyi söylemiş gibi.

Hiç yorum yok: