23 Temmuz 2008 Çarşamba

Claude Achille Debussy

debussy ile ravel'i karşılaştırırken ilkinin romantik empresyonist, ikincisinin ise klasik empresyonist sayılabileceğini ifade ederler bazı müzik bilimcileri. besteleme tekniği ve kullanılan formlar bakımından doğru olabilir bu, ancak yazdıklarına uzaktan bakan , tablo yapar gibi beste yapan biri etkisi uyandırır debussy bende. bu açıdan romantik olmaktan uzaktır.ravel ise müziğinin içinde yaşıyor gibidir, klasik formda yazan bir romantik besteci gibi.

bunun yanında debussy'de azımsanamayacak kadar çok wagner etkisi görülür.renk ve tını olarak olmasa da, armoni olarak kendinden sonraki bestecilerden (buna 12-toncular de dahil) daha yakındır wagner'e.bunun bir sebebi, çok sert disonanslar kullanmamış olması, bir sebebi de havada dolaşan sonsuz modülasyonlardan kaçınmış olması ve genel olarak pentatonik ve tam ton dizisi kullanması sonucunda tonaliteye belli oranda yakın kalması sayılabilir.

1 yorum:

dyt.kelebekdiyeti dedi ki...

sevgili scherzi bey,

yeni blogunuz hayırlı olsun. tek bir eleştirim var çok karanlık olmuş gibi geldi bana azıcık rengini açın isterseniz okunurluğu artsın.

ama siz saçma sapan şeyler yazsanız bile ben okurum.
.panda

sevgiler, saygılar